Atom ve Evren


Atomun çevresinde çekirdek yüküne eşit sayıda elektron bulunur. Bohr elektronların belirli yörüngelede bulunduklarını ve hem kendi etraflarında hem de çekirdeğin etrafında ışık hızında döndüklerini ileri sürer.

Elektronlar eksi yüklüdür ve artı yüklü çekirdek tarafından çekilir. Çekirdeğin çevresinde yörüngeler bulunur. Belirli bir yörüngede bulunan elektron başka bir yörüngeye geçemez. Çekirdekten uzaklaştıkça yörüngenin enerjisi artar. Dışarıdan enerji verildiğinde elektronlar daha yüksek enerjili yörüngeye geçer ancak fazla kalamaz kendi yörüngesine geri döner!!!

Yıldızlar; hidrojen ve helyum atomlarından oluştu ve yıldızlar ölmeye başladığında da bir çok element ortaya çıktı. Süper novalarda kütleli yıldızların patlaması sonucu üretilen karbon atomu evrene saçılır. Daha küçük yıldızlarda da karbon üretilir. Birbirine çarpan nötron yıldızları ve beyaz cücelerin patlaması sonucunda da bir çok element ortaya çıkar. Güneşimiz de beyaz cüceye dönüştükten sonra bu sürece katkı sağlayacak. DNA’mızdaki azot, doku ve kemiklerimizdeki hidrojen, kanımızdaki demir, dişlerimizdeki kalsiyum, pankreasımızdaki çinko, DNA ve kemiklerimizdeki fosfor ve bedenimizin yüzde 65'ini oluşturan oksijen patlayan yıldızların içinde meydana geldi.

Bedenimiz en az 25 elementten oluşur. Ancak kütlemizin yüzde 99'a yakınını 6 element oluşturur:

Oksijen %65

Karbon %18

Hidrojen %10

Nitrojen %3

Kalsiyum %1,4

Fosfor %1,1

Patlayan kütleli yıldızlardan gelen oksijenin 13.5 milyon yılın bilgisini taşıdığını söylemek mümkün! Dünyamız toz bulutu iken bedenimizdeki karbon atomları vardı yani bedenimizdeki karbonun yaşı 4.5 milyar! Hidrojenin varlığı ise büyük patlamaya kadar gider. Atomlarımızın büyük bir kısmının; karbon, hidrojen, azot, nitrojen ve oksijen olduğunu düşünürsek evren kadar yaşlı olduğumuzu söyleyebiliriz. Ya da kozmosa ait tüm bilginin bedenimizde kayıtlı olduğunu! Ya da Carl Sagan'ın dediği gibi hepimizin yıldız tozu olduğumuzu! ("We are made of star stuff." Carl Sagan)

"Yaratan Rabbinin adıyla oku!"

(Alak Suresi 1)

İşte bu yüzden kendimizi okuduğumuzda sistemi anlarız. Makro alemde ne varsa, mikro alemde de vardır. Atom ve atomun yörüngesinin güneş sistemimize olan benzerliği ve belli bir yörüngede dönen elektronlar hakkında düşünmeye ne dersiniz?

"O akıl sahipleri, ayakta dururken, otururken ve yanları üzerine yatarken dâimâ Allah’ı zikrederler; göklerin ve yerin yaratılışını tefekkür ederler ve: “Rabbimiz! Sen bunları boşuna yaratmadın. Sen bütün eksik sıfatlardan uzaksın. Bizi cehennem azabından koru!” derler."

(Ali İmran 191)


Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zaman Gezgini

Derviş Hürdür

Işık - Ses - Renk (Ezoterik Öğreti)